, ,

SOUNDTRACK - Top Gun

07 Ağustos 2008 Gönderen:Sade Yorumlayın


Tüm zamanların en çok satan film müziklerinden olan Top Gun isimli filmle aynı adı taşıyan film müzikleri albümü 1986 yılında Columbia Records tarafından yayınlandı.

Albümün piyasaya çıkması ile albüm listelerinde kendine has büyüleyici romantizmi ve etkileyici dramatikliği ile bir numaradaki yerini aldı. Özellikle Harold Faltermeyer, Tom Whitlock, Giorgio Moroder ve birçok ünlü rock/pop müzisyenlerin emek verdiği albüm, 80'lerin müzik yapısında kendisine kesinlikle olağandışı ve hayret verici bir yer edindi. Albümün başarısında en önemli özellik filmin akıllarda yer etmesi olduğu kadar türünde de yapılabilecek en derin, etkiliyici romantik ve dramatik aşk hikayesini ifade eden şarkılardan oluşan albüm olması ve büyüleyiciliğini halen daha bir çok müzik severin kalbindeki yerini korumayı, bir çoğunun kendine hayran bırakmaya, etkilemeye devam etmesidir.

1999 yılında ekstra parçalarla genişletilmiş (Special Expanded Edition) bir albüm daha yayınlandı. Orjinal Albüm 10 adet şarkıdan oluşurken, 11'inci ve 15'inci şarkılar 1999 yılında yayınlanan ekstra şarkılar olarak albüme eklendi. 2006'da bir kez daha yayınlanan albüm tamamen ticari olması itibari ile farklılık içerebilmesi için 12'inci, 13'üncü ve 14'üncü şarkılarda eklenmiştir.

Albümde yer alan şarkıların listesi :

1. Danger Zone - Kenny Loggins 3:38
2. Mighty Wings - Cheap Trick 3:51
3. Playing With The Boys - Kenny Loggins 3:59
4. Lead Me On - Teena Marie 3:47
5. Take My Breath Away (Love Theme From "Top Gun") Berlin 4:15
6. Hot Summer Nights - Miami Sound Machine 3:38
7. Heaven In Your Eyes - Loverboy 4:03
8. Through The Fire - Larry Greene 3:47
9. Destination Unknown - Marietta 3:48
10. Top Gun Anthem - Harold Faltermeyer;Steve Stevens 4:11
11. (Sittin' On) The Dock Of The Bay - Otis Redding 2:45
12. Memories - Harold Faltermeyer 2:56
13. Great Balls Of Fire Jerry Lee Lewis 1:50
14. You've Lost That Lovin' Feeling - The Righteous Brothers 3:48
15. Playing With The Boys (12" Version) Kenny Loggins 6:41


Top Gun Film Müzikleri Hakkında:

1) Danger Zone (Kenny Loggins) 1984 yılında ünlü gençlik filmi (Footloose, Caddyshack) için bestelediği şarkıyla şöhrete kavuşan ABD'li şarkıcı ve besteci, aynı başarıyı 1986 yılında 'Top Gun' da da tekrarlamış ve filmin hit parçlarından 'Danger Zone'a imza atmıştır. Rock tarzı oldukça hareketli olan parça, önce filmin açılış sahnesinde, daha sonra da ana karakter Maverick ve Goose, Top Gun'a gideceklerini ögrendiklerinde ve eğitim uçuşlarında çalışmıştır. Filmden sonra en az Take My Breat Away kadar ünlenen parça, uzun zaman listelerde hit parça olarak yerini korumuştur.

2) Mighty Wings (Cheap Trick) Mükemmel bir gitar solosu şeklindeki parça, 1972 yılında kurulan ve halen çalışmalrına devam eden klasik rock grubu Cheap Trick'in 1985 yılında single olarak piyasaya sürülen Mighty Wings ile filmde yer almıştır. Savaş pilotlarının eğitimi merkezi Miramar (Top Gun)'da ki eğitim uçuşlarında ve kapanış jeneriğinde yer alır.

3) Playing With The Boys (Kenny Loggins) Mükemmel bir parça olmasa da açılışta ve filmin muhtelif sahnelerinde Danger Zone ile seyirciyi hareketlendiren Kenny Loggings, benzer etkileri yaratmaya çalışmıştır. Maverick ve Iceman'ın voleybol sahasındaki kapışmasına fon müziği olarak hatırlayabilirsiniz.

4) Lead Me On (Teena Marie) Büyük bir tutkunun etkisini hissedebileceğiniz vokallerle, orta tempo diyebileceğimiz hızda bir şarkı olan Lead Me on, Maverick (Tom Cruise)'ün büyük aşkı Charlie (Kelly McGillis) ile ilk kez karşılaşmasında çalınmaktadır.

5) Take My Breath Away (Berlin) Top Gun'ın en hit olmuş güçlü aşk temalı, slow, melankolisiyle, haftalarca hit parça olarak yerini listelerde korumuş ve 1987'de En İyi Orjinal Şarkı dalında Oscar ödülü kazanmıştır. 80'lerde adeta bir efsaneye dönüşmüştür.

6) Hot Summer Nights (Miami Sound Machine) Küba asıllı Emilio Estefan ve grubun solisti olan eşi Gloria Estefan vesilesiyle tanıdığımız Miami Sound Machine'in şarkısı, filmde direk olarak yer almamış olmasına karşın, grubun 1985 yılındaki Primitive Love albümü ile kazandığı ün sahyesinde, daha önce başka hiç bir albümde bulunmayan şarkıları Hot Summer Nights'ın Top Gun Film Müziklerinde ki yerini almasını sağlamıştır.

7) Heaven In Your Eyes (Loverboy) Loverboy'un klasik parti rock şarkılarının dışında bir yapım. Filmde direk olarak yer almamıştır.

8) Through The Fire (Larry Greene) Yine filmde yer almamış bir parça. Giorgio Moroder ve Tom Whitlock ikilisinin imzasını taşır.

9) Destination Unknown (Marietta) Franne Golde ve İngiliz punk grubu The Ruts'ın üyesi Paul Fox'u bir araya getiren parça, filmde yer almamasına karşın Film Müzikleri için özel olarak hazrılanmıştır.

10) Top Gun Anthem (Harold Faltermeyer/Steve Stevens) Filmin unutulmaz tema müziği. Parça harika gitar soloları ile Maverick ve Goose'un başarılı geçtiğini düşündükleri uçuşları sonrasındaki kutlamalarında çalınmıştır.

Buraya kadarlık kısımda, Filmden sonra çıkan (1986) ilk orjinal Film Müziği (Soundtrack) şarkılarıdır. 11,12,13,14,15'inci şarkılar daha sonraki yıllarda genişletilerek piyasaya sürülen (1999) Ekstra parçalar (Extra Tracks) ile süslenmiştir.

11) (Sittin' On) The Dock Of The Bay (Otis Redding) Maverick ve Charlie'nin veranda da yemek yedikleri anda romantikleşen ortamda radyoda çalmaya başlayan unutulmaz şarkıdır.

12) Memories (Harold Faltermeyer) Bir başka enstrümantel bir şarkı olan Memories, üzüntülü nağmeleri ile filmdeki kederli anı yansıtan bir ağıt niteliğindedir.

13) Great Balls Of Fire (Jerry Lee Lewis) Gerçekten bir klasik olan Great Balls Of Fire, filmde Goose ve Maverik ve eşlik eden Goose'un ailesi tarafından söylenerek neşeli dakikaların geçtiği sahne ile filmdeki yerini almıştır.

14) You've Lost That Loving Feeling (The Righteous Brothers) Charlie'yi tavlayabilmek için gece kulübünde mikrofonu eline alarak söylediği şarkıdır. Filmin kapanış sahnesinde de karşımıza çıkar; Charlie, Maverick'e müzik kutusundan bu şarkıyı dinletir.

15) Playing With The Boys Dance Remix (Kenny Loggins) 3'üncü şarkının remixi olan, filmde bu haliyle yer almayan hareketli parça, genişletilmiş versiyonda yerini almıştır.


Tüm şarkıların örneklerini dinlemek için:





















Take my Brath Away isimli şarkının klibi :



Berlin Take My Breath Away Top Gun


KAYNAKLAR:

Burda...

dailymotion.com

amazon.com

wikipedia.org

screenrush.co.uk

topgunsoundtrack.com

0 yorum »

Yorumunu Bırak!