, ,

Monopoly Dünya Şehirleri : Hırsınızı test edin!

23 Temmuz 2008 Gönderen:Sade Yorumlayın

Monopoly emlak spekülasyonu üzerine klasikleşmiş kutu oyunudur. Türkiye’de satışları Hasbro İntertoy tarafından yapılmaktadır.

Bugün 103 ülkede satılan ve 37 dilde üretilen monopoly dünyanın en çok satılan kutu oyunudur. Charles B. Darrow, Büyük Buhran dönemindeki çok sayıdaki işsiz Amerikalı' dan biriydi. Umutsuzluk devam ederken Darrow’un aklına büyük bir fikir geldi: Herkesin lüks bir yaşamın tadını çıkarmasına olanak verecek bir oyun. Darrow, 1934’te oyununu Parker Kardeşler'e götürdü, ama onlar oyunu kendi standartlarının altında buldukları için reddettiler. İlk engelde pes edecek biri olmayan Darrow, yerel bir matbaayla anlaşarak 5000 set hazırlattı ve bunları Philadelphia’daki bir alışveriş merkezine sattı. İnsanlar oyuna bayıldı. Başarısı kısa bir süre içinde Parker Kardeşler'e kadar ulaştı. Darrow ve Parker Kardeşler karşılıklı anlaşma yaptılar ve bunun sonucunda her iki taraf da servetine servet kattı.

Bugün monopoly hala dünyanın 1 numaralı kutu oyunudur. Dünyanın En çok satan oyunu sıfatını taşıyan monopoly, 2000 yılında Londra oyun fuarı'nda yüzyılın oyunu seçilmiştir. Türkiye'de 1995'den beri satılmakta olup, Türkiye'de ki yıllık satış adedi yaklaşık 30 bindir. Ayrıca 1973'den beri dört yılda bir dünya monopoly şampiyonası düzenlenmeketdir ve 2004’de ilk defa Türkiye de katılmıştır.


Oyunu basitçe; ‘küçük yaşta kapitalist dünyaya küçük bir giriş, büyükler açısından ise bir hafıza tazelemeye kadar giden, ilginç ödül ve cezaları ile oyuna olan ilgiyi canlı tutmaya çalışan ilkel bir gerçek zamanlı dünya simülasyonudur’ şeklinde yorumlanabileceği gibi.

Oyun, para alışverişinin öğrenilmesini sağlar. Para, söz konusu olduğunda oyunun sonunda babandan, annenden, amcadan ve teyzenden dahi kazık yiyebileceğin konusunda yararlı tecrübe kazandıran ve hayat dersi veren oyundur. Zengin olma hırsını çocuklukta edinmeye yarayan, üzerine ev ve otel dikmedikçe boş arazinin ise yaramayacağını, karnını doyuracak kadar bile gelir getirmeyeceğini bir güzel öğreten, ama yenilsen de oyundan kalkmak istemediğini görmen üzerine olayın felsefesini sana yaptırtan oyundur. Bu bakımdan oyun, Kapitalizmi çocukların beynine çok güzel işleyen bir oyun olarak ta yorumlanabilir. Ve hatta tam rekabet piyasaları koşullarında başlayan monopoly ilerleyen saatlerde, oyuncuların birer ikiser iflas etmesiyle, iki kişinin eşitliğiyle tie break ya da tek kişinin monopol ölmesiyle biter. Günümüz koşullarında Sabancı Koç gibi dev holdinglerin diğerlerinin arasında derece derece nasıl yükseldiğini, dünyada ve bu ülkede kobilerin batmaya mahkûm olduğunu ya da merge [isletme ogretisinde iki firmanin birlesmesi terimi] acquisition (merge ile birlikte anıldığındaki anlamıyla, yani bir kurumsal finansman kavramı olarak, bir şirketin diğer bir şirketi satın alarak kendi bünyesine katmasıdır. mergede iki şirket birleşip farklı bir kimliğe bürünürken acquisitionda edinilen şirket edinen şirketin içine yedirilir) yöntemiyle büyüklerce kapılmasını çok güzel özetler iki saat içinde.

Ancak oyunun salt kapitalist duyguları beslediği söylenemez yine de. Özellikle bizim Türk Milletin de çoğunlukla var olan "vicdan sahibi/duygusal insan" profili, kendisi yener ve paraları önünde destelerken, sevdiği babası, dayısı, teyzesi, annesi, akraba, arkadaş, sevgilisi'nin yenilmesine ve süratinin asılmasına bir sure sonra dayanamayacak, önündeki paralardan bazılarını çaktırmadan onun önüne koyacaktır. Bu bakımdan vicdani duygular gereği vicdani rahatsızlıklar da verebilen bir oyundur.

Buna karşılık, uyumsuz ya da yenilgi hazmedemeyen rakiplerle oynandığın da; kavga etmeden oynamanın çok zor olabileceği bir oyuna da dönüşebilir. İnsanı ne kadar kasarsa kassın hırs küpü yapabilen, hiç hırslanmayınca da yenilgiyle sonuçlanan(ki bu durumda da yenen tarafın çirkefliğine sinirlenilir), her halükarda sinirleri yıpratıcı etkisi olmasına rağmen her yaşta zevkle oynanabilen güzel oyundur.

Monopoly Nasıl Oynanır?

Monopoly bir çift zar, piyonlar, para ve çeşitli joker kartları ev, otel gibi eklerle oynanan bir oyundur. İlginç ödül ve cezaları vardır. Öncelikle zarlara kimin hangi sırayla atacağı belli olur. Herkese eşit olacak şekilde bir miktar para verilir atılan zarların toplamları sayısı kadar piyonlar ilerletilir. Parayla çeşitli yerler alınır ve bu alınan yerlere önce evler ve daha sonrada otel kurulur.

Monopoly Oyun Kutusunda ki araçlar :

Oyun tablası: Oyunun yol haritasıdır. Ev ve otelleri rakiplerin gözüne sokmaya yaradığı gibi, zarları sağa sola atmaktansa belli bir alana atılması ile daha düzenli bir bölgede oyunun oynanmasını sağlayan oyun araçtır.
Oyuncu ikonaları: Kim nerede takip etmeye yarayan piyonlardır.
Şans kartları: Gerçek yaşamda da aldığımız haberler ile bazen sevinir bazen üzülmez miyiz? İşte bu şans kartları da en ihtiyacınız olduğu anda çok işinize yarayabileceği gibi, ortama göre milyon beddua ve küfür ile ya da sadece dişlerinizin gıcırtısı ile sizi derinden üzecek kartlar olabilirler.
Tapular: Tüm oyuncuların, hangi oyuncu nereye sahip bilgisine sahip olmasını kolaylaştırıcı kartlardır. Mal canın yongasıdır.
Çift zarlar: Oyuncuların kaç kare ilerleyeceğini gösteren tamamen şansa kalmış oyun aracı.
Oyunu satın almak için: monopoly adresini ziyaret edebilirsiniz.

Monopoly, artık kutudan çıktı bilgisayarlarımıza da yerleşti. Belki çoğunuz zaten biliyorsunuz monopoly’yi ve bilgisayar başında monopoly oyununun var olduğunu ama yinede sizinle paylaşmak istedim. (Bkz. Yorumlar)


Dünyanın ilk küresel Monopoly'si : Monopoly Dünya Şehirleri
Ve en son olarakta Dünyanın ilk küresel Monopoly’sini satışına kısa bir süre kaldığını sizlerle paylaşmak istedim. Monopoly Dünya Şehirleri 27 Ağustos tarihinde satışa sunulacak.

Monopoly Dünya Şehirleri’nde klasik oyundaki semtlerin yerini dünyanın farklı köşelerinden 22 şehir alacak. Bu 22 şehri belirlemek için geçtiğimiz Şubat ayında tüm dünya çapında bir oylama yapıldı. Monopoly Dünya Şehirleri’nde yer almak üzere aday olarak gösterilen şehirlerarasında İstanbul da vardı. Şimdi dünyanın dört bir köşesinde pek çok kişi heyecanla kendi şehirlerinin oyun alanına girmeye hak kazanıp kazanmadığını öğrenmeyi bekliyor…

Monopoly Dünya Şehirleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Hasbro İntertoy - Monopoly adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynaklar:

Ekşi Sözlük

Hasbro İntertoy - Monopoly

Kolikler

Wikipedia - Özgür Ansiklopedi

Google

Çeşitli Siteler

1 yorum »

  • Adsız
    Dediki:
     

    It's the World's Most Popular Board Game brought to life!

    Boyut / Size:16589 KB

    TIKLA

  • Yorumunu Bırak!